Események betöltése

Óbudai Búcsú

június 25. 8:00 - 17:00

Óbuda messze földön híres eseménye volt az Óbudai Búcsú, a Főplébánia templom védőszentjeinek a búcsúja Szent Péter és Pál napján. Idén is felvonulással, Nemzetiségi Kórusok és Tánccsoportok Találkozójával várjuk Önöket Óbuda hagyományos búcsúján.

Eredetileg a templom körüli területen rendezték, sramlizene, fúvós zenekar, mézeskalácsos, ringlispil csábította az ifjabbakat és idősebbeket egyaránt.
Az Óbudai Búcsú egyben családi ünnep is volt, a messze idegenbe szakadt családtagok is hazajöttek erre az eseményre. Az ünnepi menü általában liba- vagy kacsasült volt, és elmaradhatatlan volt a friss cseresznyéből készült cseresznyés rétes. Népies nevét is erről kapta az Óbudai Búcsú: Kirschen-Kiritog, azaz „cseresznyés búcsú”.
A Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Braunhaxler Egyesület kezdeményezésére rendezi meg Óbuda–Békásmegyer Önkormányzata idén is június utolsó vasárnapján a több mint 300 éves hagyománnyal rendelkező Óbudai Búcsút.
Az Óbudai Búcsú a Szent Péter és Pál főplébánia templomban ünnepélyes szentmisével kezdődik, 10 órakor, majd a nemzetiségi csoportok fúvós zenekaros felvezetéssel átvonulnak a Fő térre.

Óbuda-Békásmegyer polgármesterének ünnepélyes megnyitója után következik az Óbudai Búcsú egyik fénypontja: a nemzetiségi kórus- és táncfesztivál, melynek házigazdája a Braunhaxler Egyesület.
Fellépők 12.30-tól

Braunhaxler Dalkör
Krottendorf Egyesület Táncháza
Budakalász Alpenrose Tánccsoport
Hollós Lajos Kórus
Szigetszentmárton Tánccsoport
Tököli Sváb Hagyományőrző Kórus
Nagymaros Wildenrose Tánccsoport
Pesthidegkúti Német Dalkör
Soroksári Férfikórus
Braunhaxler Tánccsoport

Részletek

Dátum:
június 25.
Időpont:
8:00 - 17:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, ,