Nemzetiségek találkozója

Az évek óta június végén rendezett fesztiválon érdemes lesz megkóstolni a nemzetiségi konyhák hagyományos ételeit és inspirálódni ízeikből. A hagyományőrző előadások pedig betekintést engednek e nemzetiségek gazdag kulturális életébe.

Gyerekműsor

10.00 – 11.00

Kecskés Tímea és Sándor Dávid: Icipici móka című gyermekműsora

Nemzetiségek kulturális programjai:

Bolgár nemzetiség

Fellép: Wertetics Szlobodán és barátai háromtagú zenekara

Német nemzetiség

Braunhaxler Dalkör

2007. januárjában alakult meg a „BRAUNHAXLER Dalkör, melynek ma 20 tagja van. Feladatunknak tartják, hogy a helyi német hagyományokat, szokásokat megőrizzék, terjesszék és tovább adjuk a felnövekvő nemzedéknek. Programjukban magyarországi német népdalok, templomi imaénekek, de magyar népdalok is szerepelnek.

A Dalkör vesz az Óbuda-Békásmegyeri Német Nemzetiségi Önkormányzat és a „BRAUNHAXLER” Egyesület minden rendezvényén.

Harmonikán kísér: Dósa Attila

Braunhaxler sváb tánccsoport

 A tánccsoport 2017-ben a magyarországi német tánckultúra megőrzése, ápolása céljából alakult. Elsősorban magyarországi német táncokat táncolnak. A fellépések után mindig szerveznek táncházat is, melyen a közönség nagy örömmel vesz részt. A tánccsoport már évek óta képviseli Óbuda-Békásmegyert az EUROPEADE fesztiválon, amelyre Európa minden országából érkeznek résztvevők. A táncokat Wenczl József, Göltz Mira és Major Katalin koreográfiája alapján állítják össze.

A tánccsoport vezetője Pappné Windt Zsuzsanna

Görög nemzetiség

Ellinizmosz Egyesület /Táncegyüttes

Az Egyesület 2000-ben alakult a Budaörsi Görög Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére és támogatásával, azzal a céllal, hogy megőrizze és továbbörökítse a görög népi hagyományokat és kultúrát.

Az egyesület által működtetett táncegyüttes tagjai valamennyien Magyarországon született  görög származású nők. Repertoárjukon Görögország különböző tájegységéről származó autentikus néptáncok szerepelnek. Az együttes művészeti vezetője Jorgosz Antonopoulos, görög néptáncművész, koreográfus, jelenleg a Duna Művészegyüttes táncművésze. Rendszeresen tartanak számukra kurzusokat görögországi vendégtanárok is.

Az Egyesület 2015-ben PRO CULTURA MINITARIUM HUNGARIE (a Magyarországi Nemzetiségekért) közművelődési díjban részesült, a görög nemzetiség anyanyelvi és kulturális hagyományainak megtartása és tovább örökítése érdekében végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként.

Rendszeresen fellépnek magyarországi görög rendezvényeken valamint külföldi fesztiválokon.

Az Egyesület a Békásmegyeri Kulturális Központ mellett kreatív gyerekprogramot szervez.

16.00–18.00 között a Mythos együttes fellépésével táncházzal várja a látogatókat.

Örmény nemzetiség

Az Urartu Örmény Színház művészeinek és tánccsoportjának előadása a Musza Dagh Musical és a színház más előadásainak zenés részleteivel.
Elhangzik a világsikerű Apricot Stone című örökzöld dal, mely a hazaszeretetről, a szülőföldről szól és amellyel Örményország korábban Eva Rivas közreműködésével az Eurovíziós Fesztiválon aratott nagy sikert, mely után a világ valamennyi zenei rádiójában hosszú ideig slágerlistás szerzemény volt, valamint a Mi Gna című világsláger, amely egy igazán mai pop siker az örmény amerikai SuperSaco rapper szerzeményeként, amit itthon a G-play dolgozott át, magyar, angol,
örmény nyelvű változatban.

Fellépnek: Kovács Olga, Tóth András, Kid Diyan Diramerján Artin és az Urartu Örmény Színház tánccsoportja, Langó Bernadett vezetésével.

Román nemzetiség

13.15-13.30

Kincső Néptáncsegyüttes bemutatója:

  • Marosmenti, erdőszakáli román táncok
  • Kalotaszegi román invertita és szapora
  • a párciumi Szilágyságból halmosdi román táncok

A Kincső Néptáncegyüttes 1980-ban alakult egy osztálynyi kisiskolásból a békásmegyeri Medgyessy Ferenc Általános Iskolában, Budapesten. Mára gyermekek és fiatal felnőttek százaival szerettették meg a magyar néptáncot és népzenét. Az Együttes neve magában rejti amit a néphagyományról, mint közös kincsünkről gondolunk. KINCS Ő: számunkra kincset jelentő. Minden fellépésükön ennek a csodálatos néptánckincsnek adóznak. Ez a kimeríthetetlenül gazdag néphagyomány teszi lehetővé számukra a folyamatos megújulást, előadásaik sokszínűségét. A magyar néptánc gazdag tárházát, táji változatait avatott koreográfusok segítségével állítják színpadra.

Ruszin nemzetiség

Fellép Kedyk Hanna és társa, akik Kárpátaljáról, Nagyszőlősről érkeznek.

Ők egyben a ruszin hagyományokat őrző „Kárpátaljai népi kulturális öröksége megőrzésének „Tisza” alapítványa” társadalmi szervezet tagjai, akik a ruszin kulturális értékeket és segítik a ruszin közösség nemzeti identitásának megőrzését, hagyományainak ápolását tűzték zászlajukra.

Szlovák nemzetiség

„A nemzetiségi hagyományok nem önmaguktól örök életűek, hanem tőlünk, általunk. A mi véges életünk táplálja az ő halhatatlanságukat. Ez azt jelenti, hogy újra és újra kérdezhetjük őket magunkról, rólunk, s ha kellő alázattal, valódi elhivatottsággal tesszük, akkor ITT és MOST is válaszolni fognak kérdéseinkre.” – vallják az idén fennállásuk 15. jubileumi évfordulóját ünneplő, NEMZETISÉGÜNKÉRT, KÓTA- és PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE díjas Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület szlovák nemzetiségi hagyományőrző tagjai.

Mai műsoruk repertoárján autentikus pilisi népdalcsokrok mellett szlovákiai örökzöld retró slágereket is bemutatnak nekünk, így valóban minden korosztály találhat kedvére valót soron következő színes programjukban.

Tangóharmonikán kísér: Erdélyi-Molnár Klára.

Az egyesület elnöke, valamint az együttes művészeti vezetője: Galda Levente folklorista, színész-előadóművész.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook